Zoekresultaten 0

Korte projectomschrijving

Intelligent ontworpen modulair en circulair rekkensysteem

B+ architecten kreeg van Stad Genk de opdracht om van de dienst MarCom (Marketing Communicatie) een inspirerende en creatieve werkplek te maken.

Het moest zo flexibel mogelijk zijn voor het stadskantoor, zodanig dat de inrichting mee kon evolueren met de wijzigingen van het team. Hiervoor heeft B+ een rekkensysteem ontworpen in samenwerking met Jimmy Briers, bvba Things That Matter. De werken zouden eind september afgerond moeten zijn.

De dienst MarCom heeft in het stadhuis van Genk een gloednieuwe werkplek gekregen. Oorspronkelijk was de ruimte al helemaal ingedeeld, maar het architectenbureau haalde de wanden eruit om maximaal daglicht in de volledige ruimte binnen te laten. Zo zijn er werkplekken gecreëerd waartussen de rekkensystemen komen die niet alleen voor voldoende scheiding zorgen, maar ook voor de nodige interactie tussen de afdelingen. “De ruimte dient creativiteit, zin voor innovatie en evolutie uit te stralen”, zegt Ruben Braeken, zaakvoerder van B+ architecten.

Zo flexibel mogelijk

Een belangrijke vraag met betrekking tot de sfeer was dat de herstructurering van de dienst zo flexibel mogelijk moest zijn. De dienst is immers in constante groei, moet zich gemakkelijk kunnen verplaatsen en moet de mogelijkheid krijgen om te kunnen veranderen. Daarom bedacht B+ architecten een kastensysteem dat je zelf heel gemakkelijk in elkaar kan zetten. De werknemers kunnen zelf bepalen of ze open of gesloten vakken in de kast plaatsen. Op die manier kunnen de verschillende afdelingen zelf de inrichting organiseren op basis van de relaties tussen de werkgroepen. Meer flexibel en veranderingsgericht kan niet.
Circulair en modulair

Het was een hele uitdaging voor het architectenbureau om binnen het budget te blijven. Omdat de werknemers de kast zelf in elkaar kunnen zetten, moesten er enkel materiaalkosten betaald worden. Dankzij de samenwerking met bvba Things That Matter kon met zo weinig mogelijk materiaal een zo stevig mogelijk rekkensysteem ontworpen worden binnen het budget. Er zit ook een circulaire gedachte achter het wandensysteem. Ruben legt uit: “Alle elementen zijn zodanig opgebouwd dat ze makkelijk zelf in elkaar gezet en eenvoudig gedemonteerd kunnen worden. De kasten kunnen verlengd en ingekort worden.” Het rekkensysteem is met standaardhout gemaakt. De structuur van de wanden als kasten is van essenhout en de invulpanelen zijn van grenenhout. Verder zijn ze met tand en groef met elkaar verbonden en worden ze niet in elkaar gelijmd. Het is een intelligent ontworpen rekkensysteem.

Het rekkensysteem is dus niet alleen flexibel, waardoor de werknemers onderling kunnen bepalen met welke werkgroep ze meer interactie nodig hebben, maar ook circulair en modulair. Uitvoering en budget zijn perfect op elkaar afgestemd. En dat is wat het project zo bijzonder maakt.

Dienst marketing & communicatie | Genk

Opdracht:
Renovatie
Functie:
Kantoren stadhuis
Locatie:
Genk
Opdrachtgever:
Stad Genk
Status:
Gerealiseerd in 2019

Gegevens ontwerper
B+ architecten
e. info@rubenbraeken.be
t. 089 25 22 33
https://www.bplusarchitecten.be/

Meer projecten