Zoekresultaten 0

Criteria

Klasseren volgens modulariteit en circulariteit

Samen met onze partners informeren wij ook uniform zowel over de aanpasbaarheid of modulariteit, als over de duurzaamheid of circulariteit van producten. Hieronder vind je een overzicht terug van de verschillende criteria die wij gezamenlijk hanteren en elk apart bijdragen aan het circulaire karakter van jouw bouwproject.

Compatible

Componenten met compatibele afmetingen kunnen gemakkelijk gecombineerd, maar ook door andere componenten vervangen worden.

Returnable

Met een terugkoopgarantie engageert de producent of verkoper zich om een product na gebruik terug te nemen, eventueel aan een vooraf bedongen prijs.

Demountable

Dankzij omkeerbare verbindingen kan een component zonder schade gedemonteerd worden. Dat laat hergebruik toe, maar ook onderhoud, herstel en vervangingen.

Bio-based

Veel natuurlijke materialen kunnen in de juiste omstandigheden én als geen kunstmatige additieven werden toegevoegd biologisch worden afgebroken. 

Recycled content

Afval- of reststromen recycleren voor de productie van nieuwe hoogwaardige bouwmaterialen vermindert zowel de afvalproductie als de ontginning van nieuwe grondstoffen.

Pace-layering

Door verschillende bouwelementen of -lagen fysiek van elkaar te scheiden binnen een bouwdeel of -component, kan één bouwelement of laag te allen tijde worden aangepast, verwijderd of vervangen zonder aan de anderen te raken.

Movable

Een onafhankelijke component kan weggenomen of vervangen worden zonder daarbij de aangrenzende componenten te moeten verwijderen of beschadigen.

Facility

De producent blijft tijdens het gebruik verantwoordelijk voor het onderhoud van het product. Zo blijven kwaliteit en prestaties gegarandeerd.

Bron: ‘Circulaire strategieën‘. Met dank aan Vibe vzw.

Samen informeren

Bouwproducten kunnen op verschillende manieren bijdragen aan circulair bouwen en de circulaire bouweconomie. Een bouwproduct selecteren gebeurt dan ook aan de hand van een brede waaier aan kwaliteiten en strategieën.

Circulaire prefab producten

Ontwerp- en bouwbibliotheek van op voorhand ge-engineerde en compatibele componenten met elementpaspoort en 3D-model voor een hogere kwaliteit, efficiëntie en beheer.

Naar My Mosard

Circulaire producenten en diensten

Databank met informatie en leerlessen van verschillende initiatieven om zoveel mogelijk over de voordelen en mogelijkheden van circulair bouwen te informeren.

Naar C-Bouwers

Circulaire gescreende merken

Totaalproject rond circulair bouwen met onder meer een databank van circulaire producten, gescreend door onafhankelijke experten van Vibe vzw.

Naar Circubuild